tiistai 22. joulukuuta 2015

Jägermeister-sukat


Koko n. 46
Puikot nro 3
Langat: vihreä: Gjestal Dis
valkoinen: Novita 7 veljestä, Regia Active
oranssi: Novita Nalle
vaaleanruskea: 7 veljestä, Regia Active
tummanruskea: Nalle
musta: 7 veljestä
vaaleanvihreä: 7 veljestä

Veljeni kysyi kesällä, onnistuisinko tekemään Jägermeister-kuvioiset sukat. Tiesin että kuvio on niin yksityiskohtainen ja iso, että se mahtuisi kunnolla vain villapaitaan. Päätin kuitenkin yrittää. Ensimmäisenä käännyin tietysti kaikkitietävän Googlen puoleen ja tiedustelin, löytyisikö jonkun muun Jägermeister-tekeleistä otoksia. Ei löytynyt yhtiäkään sukkia eikä paljon muutakaan. Loppujen lopuksi hyödyllisin löydös oli kuva virkatusta Jägermeister-pullosta. Piirtäessäni itselleni kirjoneuletta varten kuviota etiketistä, otin mallia virkatussa pullossa käytetystä yksinkertaistetusta kuviosta. 

Kuvittelin siis tekeväni kuvion kirjoneuleena. Tätä silmällä pitäen käytin muutaman tunnin aikaa pelkästään netin lankakaupoissa seikkaillen. Lopulta löysin kaikki tarvitsemani värit suunnilleen saman paksuisina. Lankalaatikko taisi saapua minulle heinäkuussa - ja marinoitui sen jälkeen lattialla muutaman kuukauden.

Kypsyteltyäni ajatusta sukista, totesin etten osaa tehdä sukkia kirjoneuleena, pahimmillaan samaan aikaan olisi ollut käytössä neljä tai viisi lankaa samalla kerroksella. Opettelin jäljentämään silmukoita mallitilkun avulla eikä jäljentäminen ollutkaan kovin hankalaa. Kun olin piirtänyt etiketin kuvion valmiiksi ties kuinka monetta kertaa, aloitin vihreän sukan. Neuloin sileän varren ja aloin sitten jäljentää siihen kuviota. Todella hidasta ja hankalaa puuhaa! Kuviota tehdessä tuli katsottua kokonaisuudessaan viime talvena tallentamani Ville Haapasalon Kaukasia 30 päivässä, sekä tuntikausia muita ohjelmia. Kuvion tekemiseen meni siis aikaa aivan tuhottomasti ja totesin etten tee toista sukkaa samalla tavoin. Silmukoita jäljentäessä olisi selvästikin parempi käyttää pohjalankaa paksumpia lankoja, joten kaivelin työn edetessä varastoistani sopivia jämiä.

Jägermeister-tekstiä oli mahdoton saada mahtumaan pieneen tilaan ja päädyinkin silmukoimaan vain sanan "Jäksy", sillä niinhän tätä kitkerää juomaa usein kutsutaan. Silmukoiden jäljentäminen ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin mallitilkun kanssa tuntui ja työn jäljestä sen ikävä kyllä huomaa. Vihreän sukan varsi on todella jäykkä, enkä usko sen tuntuvan mukavalta jalassa. Viimeiseksi neuloin sukan terän valmiiksi.


Päätin tehdä vihreälle sukalle pariksi oranssin ja silmukoita jäljentäen taikoa siihen oikeanlaisen Jägermeister-tekstin. Löysin jälleen itseni tuijottelemasta Jäksy-pulloa ja piirtämästä noita koukeroisia kirjaimia. Harvemmin on viinapullo näin tärkeässä roolissa käsitöitä tehdessäni... Tein tähänkin sukkaan ensin varren ja siihen tekstin, sitten vasta terän. Halusin tietysti tehdä sukkien varsista yhtä pitkät, joten tekstin piti mahtua pienehköön tilaan. Kuten kuvasta näkyy, ovat kirjaimet osin aivan liian lähellä toisiaan ja teksti puuroinen. Aion kyllä ehdottomasti hyödyntää silmukoiden jäljentämistä muissakin töissä, mutta harjoitustahan se vaatii.


Näistä tuli todelliset tuhannen virheen eriparisukat. Jos tekisin samanlaiset sukat uudelleen, muuttaisin monta asiaa. No, onpahan kokeiltu. En muista että olisin mihinkään muihin sukkiin käyttänyt näin paljon aikaa. 

Valmiit sukat menivät veljelleni synttärilahjaksi muutama päivä sitten. Lahjaan kuului tietysti pullo Jäksyä ja kyseisen nesteen nauttimiseen tarkoitettu lasinen astia. Kun kysyin veljeltä kesällä, olisiko tällaisten sukkien tarkoitus olla jalassa pidettävät, vastaus oli "Jos niistä tulee sen näköset et niitä kehtaa käyttää... Ja jos niistä iha helvetin hienot tulee ni pitää laittaa seinälle..." Itse tuskin kelpuuttaisin näitä kumpaankaan tarkoitukseen.


6 kommenttia:

 1. Hienot sukat!!! Vieläkö sulla on tallessa toi Jägermeister-teksti ruutupiirroksena? Jos on niin saisko sitä käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kyllä minulla on tuo teksti jonkunlaisena tuhruisena piirroksena olemassa. Olen miettinyt että voisin tehdä kunnollisen version Excelissä kun ehdin, mutta en tiedä onko Suomen alkoholilainsäädännöllä jotain sanottavaa siihen että julkaisisin sen täällä.

   Poista
  2. Olisiko ruutupiirrosta mahdollista saada esim. s-postilla tai messengerissä?

   Poista
  3. Voin kyllä lähettää sen, kunhan saan tehtyä töherryksistäni selkeän kaavion. Löydänkö sinut messengeristä nimelläsi? Vai laitatko sähköpostiosoitteesi?

   Poista
  4. Täällä myös olisin kiinnostunut ruutupiirroksesta ? :) jos vain suinkin :)

   Poista
  5. Hei, voin lähettää ruutupiirroksen tekstistä. Missä lähetän, sähköpostissa, messengerissä..? :)

   Poista

Suurkiitokset kommentistasi! :)