keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Orkidealapaset


Koko: naiselle
Langat: Novita 7 veljestä ja jämiä joistain muista langoista
Puikot nro 4, koukku nro 3

Koska alkuvuosi vierähti tilaustennareiden parissa ja niissä ei ole hirveän paljon tilaa omille sävellyksille, halusin tehdä välillä jotain luovempaa. Olin nähnyt kuvan orvokkilapasista jossain ja niistä innostuneena ajattelin tehdä virkatuilla kukilla koristellut tumput. Yöllä ennen nukkumaan käymistä on melkeinpä paras hetki suunnitella uusia töitä ja lähes joka yö selailenkin puhelimella netissä esimerkiksi kirjoneulemalleja, pitsikuvioita ja väriyhdistelmiä. Parikin yöllistä hetkeä kului siihen, että valitsin virkatuista kukista juuri orkidean. Katselin myös paljon oikeiden orkideojen kuvia ja valitsin hartaasti värejä jämälangoistani. Tuloshan sitten on, hmm, melkoisen hempeä!

Lapasten varsiin kokeilin jotain uutta, malli tällaiseen kaksiväriseen palmikkopintaan on Novitan 2014 ilmestyneessä Lapaslehdessä. Neulos ei juurikaan jousta ja pysyy hyvin muodossaan, joten on mielestäni mukava varsi lapaseen tai käsineeseen, oikeilla silmukkamäärillä tietysti. Varressa on 48 silmukkaa, paksumpaan käteen tarvittaisiin enemmän. 


Varsista eteenpäin lapaset on neulottu sileällä neuleella. Kokeilin ensimmäistä kertaa intialaista peukalokiilaa ja ihastuin. Kiila on helppo ja siisti tehdä ja istuu käteen erinomaisesti. Vähän hassulta näytti ensin, mutta tämän jälkeen aion käyttää tätä kaikissa lapasissa, joihin se vain mallin puolesta sopii.


Orkidean virkkaaminen ei ollut aivan yksinkertaista. Löysin kyllä paljonkin kuvia virkatuista orkideoista, mutten hyvää ohjetta, varsinkaan villalangalle sopivaa. Lopulta päädyin käyttämään apuna MaryJ Handmaden videota, jonka löysin Ravelrysta. Katsoin ensimmäisen videon ja sovelsin sitten ohjetta. Videolla käytetään ohutta lankaa, 7 veljestä on siihen nähden jotakuinkin köyden paksuista! Köyttä, josta tuli melkein peltiä kolmosen koukulla virkatessa. Virkkasin kukan neljässä osassa; alimmaisena on kolmilehtinen kappale, päällä kaksi erikseen tehtyä terälehteä ja päällimmäisenä kukan keskusta. Lopuksi kursin osat yhteen. Orkidean varsi on virkattu ketjusilmukoilla lapasen läpi ja lehdet virkattu omasta päästä. Kiinnitin kukan ja lehdet lapaseen ennen kärkikavennuksen neulomista. En enää näe lapasissa orkideaa, vaan erilliset osat. No, kai se kukalta näyttää ainakin.

Värin ja paksun kukan takia valmiit lapaset ovat kaikkea muuta kuin käytännölliset, mutta se nyt ei tarkoituksena ollutkaan. Saapa nähdä, kenelle lapaset päätyvät, omaan makuuni ne ovat varmaan turhan hempeät.

Alimmassa kuvassa äiti poseeraa papukaijansa kanssa lapaset kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suurkiitokset kommentistasi! :)